Úradníci nič nerobili, iba sa prizerali porušovaniu práv detí. Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne zatvoria

ta3/Lenka Klobučníková
3.5.2024 10:11 , Aktualizované: 3.5.2024 13:51

Reedukačné centrum v Bystričanoch a Trstíne plánujú zatvoriť. Úradníci sa len prizerali na porušovanie práv detí, na ktoré poukazovali dávnejšie aj progresívci. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas) ho chce zavrieť 30. júna. O svojom zámere informoval poslancov školského výboru. Píše o tom Denník N.

Progresívne Slovensko vyzývalo Druckera a vládu, aby zatvorili reedukačné centrum v Bystričanoch. Predstavitelia PS realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

Zistenia hnutiu potvrdili bývalí zamestnanci aj niekdajší chovanec.

Rezort školstva pripravoval zmeny

Ministerstvo školstva si uvedomovalo alarmujúci stav reedukačných centier. Doteraz aplikoval riešenia a pripravoval aj ďalšie systémové a legislatívne zmeny, uviedli to z odboru komunikácie a marketingu MŠVVM.

Návrh riešenia minister predložil parlamentnému školskému výboru do konca apríla. Reedukačné centrum v Bystričanoch plánuje zavrieť k 30. júnu, informoval Denník N. Okrem toho má v pláne zatvoriť aj reedukačné centrum v Trstíne. Deti by mali byť z centier presunutí už do konca júna do zariadení v Levoči a Bankove. Tí, čo dovŕšia 18 rokov z centra odídu.

"Z informácií poskytnutých súdmi vyplýva, že dieťa je pred umiestnením do reedukačného centra vypočuté sudcom len výnimočne. S cieľom riešiť identifikovaný problém MS pripravilo legislatívnu zmenu, ktorej cieľom je zabezpečiť riadnu aplikáciu participačných práv maloletého v rámci rozhodovania o jeho umiestnení do reedukačného centra v prípade nariadenia výchovného opatrenia alebo v prípade nariadenia ústavnej starostlivosti stanovením povinnosti sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa," vysvetlil minister.

Ministerstvo zároveň avizovalo, že po uvedenej legislatívnej zmene bude zisťovať, ako sa uvedené ustanovenie dodržiava v praxi, zberom štatistických dát z jednotlivých súdov.

Koľko máme centier?

Na Slovensku funguje dokopy 13 reedukačných centier. Do nich sa dostávajú problémové deti, ktoré potrebujú psychologickú pomoc. 

Ministerstvo spravodlivosti chce taktiež nariadiť povinnosť sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa pred umiestnením do reedukačného centra.

Svojím návrhom vyhlášky reaguje aj na zistenia Generálnej prokuratúry SR, podľa ktorých takmer všetky deti umiestnené v reedukačných centrách uvádzali, že neboli informované o súdnom konaní, v ktorom súd rozhodol, že pôjdu do reedukačného centra. Nikto im ani nevysvetlil, dokedy bude ich umiestnenie trvať, informovala hovorkyňa rezortu Lucia Hurajtová.

Pozrite si archívnu reportáž z 23 apríla 2024 o reedukačných centrách.

Koniec zanedbávania problému

"Desiatky rokov zanedbávania tohto problému sa skončili. Deti v špeciálnych výchovných zariadeniach potrebujú účinnú pomoc v dôstojnom prostredí, v ktorom sa dodržiavajú ich základné práva. A zamestnanci si zaslúžia slušné podmienky na mimoriadne náročnú prácu," zdôraznil Drucker.

Zmena pravidiel by zároveň umožnila vzdelávanie aj pre deti so špeciálnymi potrebami. Liečebno-výchovné sanatóriá by mohli prevziať časť detí s psychiatrickými diagnózami. Pre deti s vážnymi diagnózami by bolo podľa rezortu potrebné vytvoriť nové špecializované zariadenia, v spolupráci s rezortom zdravotníctva.

Nová verzia školského zákona

Ministerstvo školstva tiež pripravuje novú verziu školského zákona a súvisiacich právnych predpisov do septembra tohto roka. Hlavnými cieľmi sú integrovanie špeciálnych vzdelávacích zariadení do spoločnosti, rýchlejšie zaradenie detí so špeciálnymi potrebami do bežného života a lepšie zapojenie rodín do reedukačného procesu.

Nové pravidlá budú určovať povinné a odporúčané pracovné pozície a počty zamestnancov pre špeciálne vzdelávacie zariadenia.

Zamerajú sa na zvýšenie počtu personálu a zabezpečenie zdravotníckeho personálu. Ministerstvo školstva zavedie povinnosť absolvovať kurz prvej pomoci a psychosociálneho tréningu pre pedagogických a odborných zamestnancov. Zamestnávateľ bude motivovať zamestnancov poskytnutím pracovného voľna a rekondičného pobytu po siedmich rokoch práce.

Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) pripravuje metodiku individuálneho vzdelávacieho programu. Organizácie ako VÚDPaP a Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVaM) sa budú zameriavať na terapeuticko-výchovnú činnosť, s dôrazom na terapiu vzťahov, výchovné prístupy, rehabilitáciu a psychologickú prevenciu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok