Prečo sa ženy boja investovania? Úspešné podnikateľky radia, ako začať

3.5.2024 15:22

Investovanie je stále doménou mužov. Pandémia však, zdá sa, naučila ženy, aby aj ony začali viac rozmýšľať nad budúcnosťou. Ako motivovať viac žien, aby sa investovania nebáli, debatovali úspešné podnikateľky na konferencii televízie ta3 Investujeme.

3a.jpg
Robert Hüttner

Investovanie je oblasť v ktorej ženy výrazne zaostávajú za mužmi. Podľa šéfredaktorky Magazínu X, magazínu o investovaní a marketingovej riaditeľky investičnej skupiny Proxenta Moniky Hamed sa ženy boja robiť chyby a boja sa odsúdenia. „Žena musí byť na 120 percent taká dobrá, ako sľúbila, aby si napríklad vypýtala zvýšenie platu. Mužovi stačí 60 percent,“ tvrdí.

Pandémia podľa nej trend v investovaní žien zmenila. Odvoláva sa na prieskum z roku 2022 na vzorke asi desaťtisíc žien zo 14 krajín Európy. Vyplynulo z neho, že zhruba 22 percent žien začalo investovať 3 až 5 rokov dozadu, len 11 percent žien investuje už viac ako 6 až 10 rokov, ale až 47 percent začalo investovať za posledné 2 roky.

Ženská energia je iná

Ako v investovaní, aj v riadiacich funkciách je žien pomenej. Potvrdila to aj riaditeľka ľudských zdrojov v MH Teplárenský holding, a.s. Dana Miňová. Uviedla, že vo vedení spoločnosti sú zo šiestich ľudí dve ženy.

„Rúcame predsudky, stereotypy o nás v našom holdingu, ktorý má skoro 1 000 ľudí a je tam momentálne 17 percent žien. Keď sme si porovnávali štatistiky predtým, než sme prišli a potom, keď sme optimalizovali a prešli transformáciou a zlúčili 6 samostatných solitérov, nezvýšili sme percento žien, my sme zmenili štruktúru a nastavili iné kompetenčné mapy a procesy. Zaujímavé je, že 18 percent žien je v stredných až vyšších manažérskych pozíciách,“ tvrdí s tým, prístup žien vo vedení je iný a častokrát je to práve o ženskej energii.

Sme na chvoste EÚ

Štatistiky však hovoria, že úspech firmy, ktorá má zastúpenie žien vo vrcholovom manažmente nie je len o energii. Výnosy spoločnosti sa vďaka rodovej rozmanitosti v tíme dokážu zvýšiť o skoro 41 percent. Vyššia produktivita je pripisovaná rôznym pohľadom, perspektívam a zručnostiam mužov a žien. Napriek tomu postavenie žien v spoločnosti na Slovensku je v porovnaní so zahraničím stále horšie.

Zakladateľka projektu Akčné ženy Martina Novotná potvrdzuje, že sme stále na chvoste Európskej únie. Snažia sa úspešné Slovenky motivovať, aby o svojom príbehu rozprávali a inšpirovali tak ostatné ženy. „Sú to zvyčajne podnikateľky, ktoré sú na trhu 20 rokov, ale v živote ešte o svojom podnikaní nehovorili nahlas. V momente, keď sú na pódiu a to zverbalizujú, že toto je môj príbeh, tak si vlastne uvedomia svoju hodnotu a to, že môžu odovzdať niečo iným ženám. My ženy potrebujeme mať reálne príklady iných žien, ktoré nás inšpirujú k tomu, aby sme aj my začali investovať, aby sme začali podnikať alebo sa hlásili do manažérskych pozícií,“ konštatovala.

Podľa burzovej maklérky a zakladateľky vzdelávacieho webu fin4elle o investovaní Mariky Čupa je u našich západných susedov situácia podobná. „Ženy sa boja a v momente keď začnú byť pracovne aktívne a mať rodinu, tak investovanie vnímajú niekde v pozadí, ako niečo, čo by mali robiť, ale z hľadiska ich „task listu“ sa to posúva na nižšie priečky,“ myslí si. Ženy podľa nej len nevedia, ako začať a často veľa analyzujú. Na druhej strane, ako investorky sú lepšie ako muži.

Generálna riaditeľka Junior Achievement Slovakia Marta Slováková si myslí, že dôležitá je, nie len investícia do komodít, ale aj do mládeže. „Študenti, ktorí prejdú našimi programami sú naozaj vyzretí, vedia čo v živote chcú a ako to dosiahnu. Sú vizitkou krajiny a keď to budeme podporovať aj ďalej, tak tá stabilita, či už ekonomická alebo aj vládna tu nejakým spôsobom bude,“ uviedla.

Vo VIDEU sa dozviete:

-      čo môžu ženy urobiť, aby mali viac sebavedomia

-      ktoré úspešné ženy môžu byť inšpiráciou

-      ako učiť finančnú gramotnosť svoje deti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok