Ako žiadať o ošetrovné pre choré dieťa? Na potrebnú dokumentáciu nemusíte naháňať lekára

ta3
23.4.2024 05:45

Ak počet chorých detí rastie, materské či základné školy zatvárajú svoje brány. Ak sú rodičia nútení požiadať o ošetrovné, je dôležité vedieť, ako správne postupovať.

škola trieda deti
TASR/Veronika Mihaliková
Ilustračná snímka

Ak chcú rodičia požiadať o príspevok na ošetrovné (OČR) pre choré dieťa kvôli uzatvoreniu vzdelávacej inštitúcie, ktorú navštevujú ich ratolesti, nie je potrebné navštevovať ošetrujúceho lekára.

Žiadosť si vyplní rodič sám a následne ho potvrdí príslušné uzatvorené zariadenie (škola).

"O krátkodobé ošetrovné požiadate Žiadosťou o ošetrovné z dôvodu uzavretia školy, predškolského zariadenia alebo zariadenia sociálnych služieb. Túto žiadosť lekár nevystavuje, je dostupná v pobočkách alebo k dispozícii na stiahnutie na webovej stránke Sociálnej poisťovne," povedal hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Kedy sa poskytuje?

Podľa Sociálnej poisťovne sa ošetrovné poskytuje poistencovi počas osobného a celodenného ošetrovania osoby alebo osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa do dovŕšenia jedenásteho roku života. O príspevok môže byť požiadané do dovŕšenia osemnásteho roku dieťaťa, "ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom," píše Sociálna poisťovňa na svojom portáli.

Nárok na ošetrovné

Na ošetrovné majú nárok zamestnanci, samostatne zárobkovo činné osoby s povinným nemocenským poistením, dobrovoľne nemocensky poistené osoby a fyzické osoby, ktorým vznikla potreba celodennej starostlivosti po vypršaní ochranného obdobia nemocenského poistenia. Žiadosť vypĺňa osoba, ktorá sa o dieťa stará, a potvrdí ju príslušné uzavreté zariadenie.

Ak osoba, ktorá sa o dieťa stará, už poberá inú dávku nemocenského poistenia, ako napríklad nemocenské alebo materské, nárok na ošetrovné nevzniká. Sociálna poisťovňa odporúča SZČO a dobrovoľne poisteným osobám pred podaním žiadosti o ošetrovné overiť, či majú riadne a včas uhradené poistné na nemocenské poistenie v zozname dlžníkov Sociálnej poisťovne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok