Prokurátori napísali Žilinkovi otvorený list, vyjadrili v ňom rozčarovanie z odchodu kolegov

ta3
22.4.2024 11:59 , Aktualizované: 22.4.2024 18:51

Napätie na prokuratúre pokračuje. Jedenástka prokurátorov zrušenej špeciálnej prokuratúry napísala otvorený list svojmu šéfovi Žilinkovi. Generálnemu prokurátorovi odkázali, že nebudú ticho. Píšu o rozčarovaní z odchodu svojich kolegov Harkabusa a Mikuláša, ale aj o chaose pri prerozdeľovaní spisov a prokurátorov.

Prechod agendy špeciálnej prokuratúry na krajské označili nespokojní prokurátori ako neriadený (alebo mimoriadne zle riadený) chaos. Spisy sú vraj v suteréne, nevedia sa k nim včas dostať, preto v niektorých prípadoch zmeškali lehoty na vyjadrenia či opravné prostriedky.

Výzva Žilinkovi

O novom zaradení prokurátorov zrušeného ÚŠP napísali, že ak by tento proces riadili niektorí politici, obvinení, alebo ich advokáti, tak by nedopadol inak. Žilinku preto vyzývajú, aby do svojich personálnych rozhodnutí nevkladal osobnú nevraživosť. Na záver mu odkázali, že autorita nie je nikdy založená na mocenskom postavení.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vníma list ako pokračovanie v konfrontačnom spôsobe komunikácie zo strany prokurátorov prostredníctvom médií. Podľa jeho slov tým, že ani len nevyčkali na jeho reakciu len potvrdili, že im vlastne nešlo o nič iné, ako o útok prostredníctvom médií. V reakcii dodal, že snahu o seriózny dialóg a konštruktívnu diskusiu si predstavuje obsahovo aj formálne úplne inak.

Prečítajte si celé znenie stanoviska Maroša Žilinku:

"Zverejnený list 11 prokurátorov bývalého ÚŠP (z celkového počtu 28 prokurátorov bývalého ÚŠP), v ktorom prezentujú svoje subjektívne názory a pocity, som zobral na vedomie a nepovažujem za dôstojné viesť s kolegami názorovú polemiku prostredníctvom médií. Vnímam ho ako pokračovanie v konfrontačnom spôsobe komunikácie z ich strany, samozrejme prostredníctvom médií. Tým, že ani len nevyčkali na moju reakciu len potvrdili, že im vlastne nešlo o nič iné, ako o útok prostredníctvom médií. Snahu o seriózny dialóg a konštruktívnu diskusiu si totiž predstavujem obsahovo, ako aj formálne úplne inak.

Faktom ostáva, že tak náročná operácia, akou bol prechod agendy bývalého ÚŠP na krajské prokuratúry a Generálnu prokuratúru SR, prebehla bez zásadných problémov, ktoré by mali za následok porušenie práv subjektov trestných konaní."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok