Hoaxerov rozzúrila solidarita Slovákov, ktorí prispeli do zbierky pre Ukrajinu. Šíria klamstvá o tom, kde skončí slovenská pomoc

ta3/Denis Dufala/Soňa Búranová
21.4.2024 16:01 , Aktualizované: 22.4.2024 11:18

Do občianskej zbierky "Munícia pre Ukrajinu" sa zapojilo už viac ako 49-tisíc ľudí. Za týždeň prispeli vyše tri milióny eur. Všimli si to aj dezinformačné profily, ktoré šíria hoaxy. Solidarita Slovákov ich rozzúrila, informuje iniciatíva Hoaxy a podvody.

Upozornenie - zbierka
ta3/Facebook/Hoaxy a podvody
Snímka, ktorá sa začala šíriť dezinformačnými profilmi ako reakcia na zbierku pre Ukrajinu

Hoaxeri hovoria o monštrách

Projekt Dávida Púchovského zaznamenal aktivitu dezinformačných profilov, ktoré sa snažia vyobraziť prispievateľov do zbierky ako monštrá, ktoré zabíjajú ruské deti.

"Historická solidárnosť Sloveniek a Slovákov dráždi slovenskú dezinformačnú scénu, čo je badať na vybraných hoaxerských komunikačných kanáloch. Tie sa snažia raziť logické uvažovanie, akoby z učebnice ruskej propagandy. Zachytili sme dva druhy obrázkov," uvádza tím Hoaxy a Podvody na sociálnej sieti.

Celý príspevok, ktorý napísal tím organizácie Hoaxy a Podvody, si môžete pozrieť nižšie v priloženom odkaze.

Čo šíria hoaxeri?

Na prvej zdieľanej snímke je dieťa s textom: "Zabila ma guľka, na ktorú ste sa mi zložili!". Druhý obrázok zobrazuje vystresovaného muža v posteli s popisom: "Keď si prispel na vojnu a predstavuješ si, ako tvoja guľka niekomu zabíja dieťa"."

Prvý obrázok šíri účet Janka Pfirman, v minulosti známy aj ako Jana Porubska, Xenia Kopecka, Džejna Kopecká. Druhý obrázok sa objavil na stránke Slovanský výbor, informuje iniciatíva.

Naratív o tom, že by sa na Ukrajinu nemali posielať zbrane, je hlavným pilierom ruskej propagandy.

Pozrite si reportáž o zbierke pre Ukrajinu z 21. apríla 2024 o tom, že na zbrane pre Ukrajinu sa skladajú iba ľudia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok