Cvičenie poľských špeciálnych síl skončilo tragédiou. V Tatrách sa strhla lavína a zobrala so sebou jedného vojaka

ta3/TASR
26.3.2024 19:06

Pri výcviku príslušníkov poľských špeciálnych síl v oblasti tatranského štítu Malé Rysy sa dnes pod jedným z vojakov odtrhla lavína - muž sa zrútil a zomrel. V Poľsku ide za tento mesiac o tretí prípad, keď počas cvičenia prišiel o život niekto z vojakov.

Vysoké Tatry 1140px (SITA/Radoslav Maťaš)
SITA/Radoslav Maťaš

Poľská armáda informovala, že napriek snahám horskej služby sa vojaka nepodarilo zachrániť. Portál onet.pl uviedol, že išlo o 30-ročného príslušníka jednotky špeciálnych síl z Krakova. V horách bol s ostatnými vojakmi na lyžiach. Prípad vyšetruje vojenská polícia.

Ďalšie tragédie

V pondelok vo výcvikovom priestore v Sliezskom vojvodstve prišli o život dvaja vojaci, keď odpaľovali trinitrotoluén. Začiatkom marca zomreli dvaja vojaci v Drawsku Pomorskom na severozápade Poľska po tom, čo do nich nabehlo vojenské pásové vozidlo.

V reakcii na tieto udalosti dnes vedenie poľskej armády oznámilo, že na nariadenie ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza bezodkladne začne kontrolu procedúr a bezpečnostných opatrení platných pri vojenských cvičeniach. Do konca tejto kontroly vojaci nebudú počas výcviku používať výbušniny a bojové látky. Neplatí to však pre vojakov pripravujúcich sa na zahraničné misie ani na výcvik ukrajinských vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok