Nekonečná vojna? Toto sú tri scenáre, ako sa môže vyvíjať konflikt na Ukrajine v roku 2024

ta3/Soňa Búranová
31.12.2023 15:00

Konflikt na Ukrajine vstúpi do tretieho kalendárneho roka. Predné línie sa za posledných pár mesiacov takmer nepohli. Mohol by sa priebeh vojny v roku 2024 zmeniť? Pozrite si tri scenáre, ktoré zosumarizovala spravodajská BBC.

Ukrajina vojna
TASR/AP

Prezident Volodomyr Zelenskyj priznal, že jarná ofenzíva Ukrajiny nebola taká úspešná, ako dúfal. Rusko stále kontroluje približne 18 percent Ukrajiny.

BBC vyspovedala troch vojenských analytikov, ktorí povedali, ako by sa mohol konflikt vyvinúť v nasledujúcich 12 mesiacoch.

Vojna sa bude ťahať, ale nie donekonečna

Barbara Zanchetta, Katedra vojnových štúdií, King's College v Londýne

Vyhliadky na koniec vojny na Ukrajine stále nie sú priaznivé. V porovnaní s týmto obdobím minulého roka je Vladimir Putin silnejší, viac politicky ako vojensky.

Situácia na bojisku zostáva neistá. V poslednej dobe sa zdá, že zimná ofenzíva Ukrajiny sa zastavila. Neexistuje však ani ruský prielom. Viac ako kedykoľvek predtým závisí výsledok od politických rozhodnutí, ktoré sa prijmú na kilometre ďaleko od centra konfliktu – vo Washingtone a v Bruseli.

Pôsobivá šou jednoty Západu v roku 2022, ktorá pretrvala aj počas celého roka 2023, začína kolísať.

Americký balík obrannej pomoci je rukojemníkom toho, čo prezident Joe Biden vo Washingtone správne označil za „malú politiku“. A budúcnosť hospodárskej pomoci EÚ zdanlivo závisí od nekonzistentného postoja Maďarska.

Váhanie v hlavných mestách Západu posmelilo Putina. Jeho nedávne verejné vystúpenia a vzdorovité vyhlásenia dokazujú, že pokiaľ ide o neho, Rusko bude v tomto konflikte dlhodobo.

Pozrite si archívny rozhovor s bezpečnostným analytikom Vladimírom Bednárom, ktorý zhrnul rok 2023 na Ukrajine.

Rozhodnutie EÚ začať rozhovory o členstve s Ukrajinou a Moldavskom je viac než len symbolické. Implicitne to znamená pokračujúcu podporu Kyjeva, keďže budúcnosť Ukrajiny v EÚ by bola nemožná, ak by vo vojne zvíťazilo Rusko.

Vo Washingtone je úplný obrat politiky nepravdepodobný. Preferencie Donalda Trumpa v prieskumoch stúpajú, bývalý prezident však ešte v roku 2016 nevyužil príležitosť vymaniť USA z NATO. A sám by nebol schopný urobiť revolúciu v 75-ročnej Amerike. Dôvodom je dlhé transatlantické partnerstvo.

Ukrajina obmedzuje vojenské operácie a vyzýva mužov v zahraničí, aby sa pripojili k armáde. Pre Západ, a teda aj pre Ukrajinu, bude rok 2024 ťažší.

Hoci je pravdepodobné, že vojna sa bude ťahať celý rok 2024, nemôže sa ťahať donekonečna.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok