Skúste tieto domáce prostriedky na zmiernenie bolesti uší

TA3/bd
30.8.2021 18:30

Máte intenzívnu bolesť v ušiach, ktorá sa zhoršuje? Prepadla vás aj horúčka alebo problémy so spánkom? Ak vaše príznaky neustúpia do dvoch dní, skúste si nasadiť tieto domáce prostriedky na zmiernenie bolesti.

Skúste tieto domáce prostriedky na zmiernenie bolesti uší
FreePik

Bylinné kvapky do uší

Upokojte uši bylinkovými kvapkami pripravenými z cesnaku a divozelu. Deriváty cesnaku majú antimikrobiálnu funkciu proti bežným mikroorganizmom, ktoré spôsobujú ušné infekcie. Prírodné ušné kvapky obsahujúce výťažky z cesnaku pomáhajú zmierniť bolesť u detí s infekciami uší. Bylinky majú antibakteriálne, protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Stimulujú tiež imunitnú odpoveď a nemajú žiadne známe vedľajšie účinky.

Ako ich používať: Ušné kvapky nájdete vo väčšine obchodov so zdravou výživou alebo v eshopoch. Fľašu umiestnite do šálky teplej vody, aby sa zohriala na telesnú teplotu, najskôr ju vyskúšajte na zápästí. Nakloňte hlavu na jednu stranu, alebo si ľahnite na bok tak, aby boľavé ucho smerovalo nahor. Do zvukovodu kvapnite jednu kvapku (pre deti) alebo dve (pre dospelých). Držte hlavu v tejto pozícií 10 minút. Používajte kvapky dvakrát denne, kým sa vaše príznaky nezmiernia, a ešte jeden deň na úplné odstránenie infekcie.

kvapky uši FreePik

Ryžový obklad

Ryža nie je len na varenie. Bolesť ucha môže byť spôsobená nahromadením tekutiny za bubienkom. Na odstránenie tejto tekutiny môžete použiť nevarenú ryžu. Podobne funguje aj soľ, ktorá absorbujete prebytočnú vlhkosť. 

Ako ho používať: Nasypte šálku nevarenej ryže do dlhej ponožky a uviažte. Zohrejte v mikrovlnke asi minútu, kým nie je teplá, ale ani horúca. Stlačte ponožku na postihnuté ucho asi 10 minút, dvakrát denne. Teplo je upokojujúce a ryža pomôže vytiahnuť tekutinu. 

Akupresúra

Akupresúra nemusí fungovať pre každého, ale nie je na škodu vyskúšať ju na úľavu od bolesti uší. Je metódou pôsobenia tlaku na určité časti tela s cieľom zmierniť nepohodlie. Funguje to tak, že zmení signály bolesti, ktoré vaše nervy prenášajú do mozgu. Akupresúrne body na tvári môžete použiť na uľahčenie odtoku tekutiny z uší. 

Ako ju používať: Používajte ľahký až stredný tlak, v závislosti od toho, ako citlivo vnímate oblasti.

uši boelst FreePik

Ušné kvapky s peroxidom

Ak vám bolesť uší spôsobuje nadbytočný ušný maz vyskúšajte kvapky peroxidu. Môžu byť nápomocné pri odstraňovaní mazu, ale pri infekcii ucha ich nepoužívajte. Peroxid totiž zabíja prirodzené imunitné bunky.

A čo vitamíny?

Aj keď zvýšenie príjmu vitamínov nevyliečite existujúcu bolesť ucha, zdravá výživa môže v prvom rade predchádzať infekciám. Vitamíny A a D majú antivírusové vlastnosti a podporujú imunitné funkcie. 

Medzi potraviny s vysokým obsahom vitamínu A patria:

  • Sladký zemiak
  • Mrkva
  • Listová zeleň

Medzi ďalšie potraviny s vysokým obsahom vitamínu D patria:

  • Ryby ako pstruh, losos
  • Tofu

Tip: Aj kvapky olivového oleja môžu pomôcť narušiť ušný maz.

uši bolest FreePik

Probiotiká

Aj užívanie probiotík znižuje riziko vzniku ušnej infekcie o jednu tretinu u detí. Infekcie uší môžu byť spôsobené nerovnováhou v mikrobióme. Probiotiká a fermentované potraviny môžu pomôcť obnoviť zdravú bakteriálnu rovnováhu. Aby ste maximalizovali úžitok, nechajte si v noci po čistení zubov rozpustiť na jazyku kvalitnú probiotickú tabletku. 

Kedy navštíviť lekára

Väčšina infekcií uší sa sama upraví po niekoľkých dňoch. Existujú prípady, kedy by ste mali vyhľadať lekársku pomoc:

  • Máte silnú bolesť alebo sa bolesť zhoršuje
  • Bolesti uší sprevádza horúčka
  • Máte problémy so spánkom
  • Z ucha vám vychádza tekutina
  • Po dvoch až troch dňoch sa to nezlepšilo

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok